Pentru ca era sfarsit de martie, migratia pasarilor era in plina desfasurare. Venisera in sud multe specii de pasari. Aveau sa dea piept cu o saptamana de iarna grea: minim 30 de cm de zapada, vant si temperaturi sub zero grade.
Inca din prima zi de ninsoare am vazut lucruri neobisnuite. De exemplu, cativa batausi in mijlocul unei strazi de langa centura Bucurestiului. Stateau in mijlocul drumului pentru ca pe camp era un strat gros de zapada moale.
Dupa doua zile ninsoarea si furtuna s-au potolit. Am plecat spre Comana anticipand ca o astfel de vreme atipica o sa creeze multe oportunitati faunistice.
Ce am gasit acolo a depasit orice asteptari.
Erau aglomerari de pasari blocate de vremea rea. Erau putine locuri cu potential bun pentru hranire unde gaseam inghesuite exemplare din 4, 5...sau chiar 10 specii. Din cauza conditiilor mai vitrege, pasarile erau si mult mai tolerante.
Fac o exemplificare cu o fotografie in care sunt sunt 9 specii de pasari:
Am intrat pe un drum laturalnic care s-a dovedit a fi foarte productiv. Intr-o zona de 100 de m de drum, am gasit multe specii de pasari interesante, la distante mici - bune pentru fotografie.
Ce-am gasit ?
Becatina mica, o specie pe care nu o mai fotografiasem. A fost dificil de suprins in pozitie buna din cauza ca era intr-o continua miscare.
Sitar de padure - o alta premiera pentru mine. A fost un exemplar foarte tolerant, cu care am facut multe fotografii.
Ploier auriu:
Cocosar:
Botgros:
Prundaras gulerat mic:
Sturz cantator:
O barza alba infometata care se hraneste cu resturile altei pasari :
Barza neagra:
Becatina mare:
Nagâţ:
A fost spectacol faunistic, o iesire cum n-am mai avut si pe care o sa o pomenesc multi ani de acum incolo.
Astfel de fenomene meteo atipice se intampla rar. Cand se intampla este bine sa fii pe faza, sa profiti la maxim.
Martie bate acum la usa. Oare vom avea iarasi o iarna intarziata ?