"Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos. "

duminică, 2 octombrie 2011

Fauna din zona litoralului marii negre

Pentru iubitorii de fotografie de animale salbatice, zona litoralului Marii Negre ofera multe obiective interesante, medii propice pentru multe vietuitoare, in special pentru pasari. Exceptand perioada sezonului estival cand litoralul se umple de "civilizatie", multe din zonele de aici sunt aproape pustii, locuri ideale pentru vietuitoarele de aici.

In zona Marii Negre am vazut foarte multi cormorani fie in zbor, fie pe stabilopozii de pe mal sau din larg, fie scufundu-se si cautand mancare. Poza asta e facuta la Mamaia, in zona stabilopozilor din apa (cam la 100 m de mal).

cormorani pe stabilopozi

Pe malul marii sau in apa, apar tot timpul oaspeti supriza : fluierari, pescarusi albastri, nisipari, scoicari, ferastrasi, fugaci, prudarasi de saratura, corcodei, rate venite din nord. Sunt multe balti cu apa dulce langa mare si de multe ori pasari specifice unui astfel de mediu (cu apa dulce) ajung sa fie vazute si pe mare.
In primavara am vazut in apa marii multi corcodei cu gatul negru, chiar in Portul Tomis din Constanta. Pun un exemplar pozat de mine atunci:

corcodelul cu gat negru in apa marii

Tot atunci am pozat si un fluierar de munte care-si cauta hrana pe malul marii :
fluierar de munte pe malul marii

La mamaia, pe plaja, am vazut un roi de drepnele negre. Pot fi vazute cam peste tot de-a lungul litoralului. La fel si lastunii si randunicile.

drepneaua neagra


Techirghiolul este tot timpul anului interesant dpdv faunistic. Mai jos un film cu toate speciile de pasari pe care le-am pozat si filmat in timpul unei iesiri foto:



In zona Sf. Gheorghe - Sulina, oferta faunistica a marii negre este si mai bogata : pelicani, egrete, lebede. O poza cu o egreta in apa marii, chiar in locul unde se varsa bratul Sf.Gheorghe in mare.
egreta mica

Sunt de mentionat si cateva specii de pescarus, chirighite. Sunt deja banale pentru zona asta. Postez o poza facuta pe malul marii :
pescarus

Mult mai interesante mi s-au parut baltile de apa dulce imediat de langa mare.
De exemplu Balta Saturn, situata intre statiunile Venus si Saturn, adaposteste specii de animale precum : cormorani, lebede, starci cenusii, starci rosii, starci pitici, starci galbeni, fluierari, lisite, rate mari, gainuse de balta, serpi de apa, bizami.
Marginea estica a baltii este despartita de plaja doar de soseaua care uneste Venus de Saturn. Postez cateva poze facute acolo.

lebada cu pui

lebada in zbor

Balta Saturn



Lacul Tatlageac este foarte aproape de statiunea Olimp, un paradis al pasarilor salbatice. Egrete mici, starci cenusii, rosii, de noapte, galbeni, pitici, fluierari de munte, fluierari de mlastina, fluierari negri, prudarasi gulerati, pescarusi albastri, becatine, gainuse de balta, lisite, mai multe specii de pescarusi, chirighite, asta am vazut in cele cateva ore cat am stat acolo, dar e posibil ca lista sa fie mult mai lunga. Zona din jurul baltii, este una tipic dobrogeana din toate punctele de vedere (vegetatie, fauna). Am vazut acolo dumbravence, prigorii, turturele, sfrancioci rosiatici, vanturei rosii. E fantastic locul asta. Nicio ora petrecuta aici nu este o ora pierduta. Nu ai cum sa nu gasesti ceva de pozat.
Eu am iesit in zona lacului de langa drumul european care uneste statiunile, nu in zona de langa mare.
Pun niste poze facute in zona Lacului Tatlageac:

fluierar de munte


fluierar negru


fluierar de mlastina

turturica

Pe timp de iarna, lacurile de langa litoral : Techirghiol, Tabacariei, Neptun, Siutghiol...etc, aduna multe specii de pasari de balta precum califari albi, lisite, cormorani, fierastrasi, rate cu mot, rate cu ciuf, rate cu cap castaniu, rate pestrite, rate mari, lebede, starci.

Din motive de spatiu, nu mai postez aici poze cu aceste specii de pasari.
Pozele sunt postate intr-un nou articol :
IARNA LA POZAT RATE PE TECHIRGHIOL

Surprinzator, zona litoralului Marii Negre s-a dovedit a avea o fauna bogata, un loc in care merita sa mergi special pentru pozat. O iesire pe lacul Tatlageac ar putea fi mult mai productiva decat o obositoate si costisitoare iesire in Delta. Intr-un loc cu o suprafata redusa, traiesc atat de multe specii de pasari incat succesul la fotografiat e aproape garantat.

Informatii despre speciile de pasari fotografiate gasiti aici:
www.animale-salbatice.ro

2 comentarii:

  1. Buna seara! Fiti dragut..cum as putea sa va trimit cateva poze si un video,cu un pui mic dintr-o specie neelucidata inca,care inoata singur 24/24 de ore,in singurul firicel de apa care a mai ramas neinghetat,de pe Cheiul Dambovitei de la Unirii,vis-a-vis de magazinul H&M.Am vrut ca sa-l salvez cumva,ca sa nu moara de foame,de inghet..dar nu stiu cum sa fac,pentru ca se ascunde sub apa,cand vede pe cineva,si sta mult acolo,pana considera el ca ''pericolul'' a disparut.Pare a fi un pui de rata,dar arata un pic diferit,si avand in vedere calitatile lui de scufundator in apa aceea rece de -20 de grade..nici nu stiu cum a ajuns acolo de fapt,e totul inghetat in jur,si sunt doar pescarusi care mai vin la cei care le arunca paine.Pare ca ar fi iesit din ou acum 2 saptamani,dar nu stiu ce specie de pasari ,clocesc si iarna,in luna ianuarie :-s Poate ne puteti ajuta Dvs cu un sfat,cumva sa-l ajutam pe acel pui sa nu moara,daca am putea sa ii facem poze,sa-l filmam ,el este tot timpul acolo,merg la el in fiecare zi sa vad ce mai face,si sa-i duc de mancare..grau,franzela etc Va multumesc din suflet pentru orice raspuns mi-ati oferi!!! Cu deosebit respect,
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, din relatarea ta cred ca este vorba de o specie de corcodel. In special specia de corcodel mic seamana mult cu un pui chiar daca este ajuns la maturitate. Este un foarte bun scufundator si se hraneste exclusiv cu pesti si alte vietati acvatice; deci painea si ce vrei tu sa mai duci acolo nu prea ajuta. Desi este o pasare migratoare, se intampla des sa ramana peste iarna mai ales daca apa nu ingheata. In principiu nu ai de ce sa iti faci griji.

      Ștergere