"Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos. "

marți, 10 februarie 2015

Berze in mijlocul iernii

Un articol care contine poze si informatii despre cateva berze gasite de mine in plina iarna, la mijlocul lui ianuarie, langa Bucuresti, dupa un ger cumplit si multa ninsoare.

Inca din decembrie, eu si niste amici de-ai mei observaseram cateva berze albe si o barza neagra foarte aproape de parcul din Chitila, la 1km de centura Bucurestiului. Este un lac acolo care face parte din reteaua de lacuri bucurestene. In prima partea a lui decembrie vremea fusese blanda, tomnatica. Desi tarzie, prezenta berzelor nu ne-a suprins foarte mult - am socotit ca mai gasesc inca destula hrana.

Acum este 11 ianuarie. Dupa un ger polar care a tinut doua saptamani si foarte multa zapada (peste 30 de cm), frigul s-a mai inmuiat. Au venit si primele zile cu soare. Lacurile sunt acoperite de un strat gros de gheata peste care se poate merge, peste tot este zapada. M-am hotarat sa mai dau o tura pe la Chitila. E acolo un pod sub care apa trece cu viteza si rupe gheata. Unde nu e inghetata apa pot aparea suprize. Nici nu m-am mai gandit la berze, ca dupa asa vreme n-aveau cum sa mai ramana. N-ar mai gasi hrana si ar muri de foame.

Cum am ajuns acolo, mare supriza intr-adevar: berzele !!!
Doua berze albe vanau aproape de pod acolo unde apa venind cu viteza a sapat un canal in gheata.

berze albe
barza alba
barza alba
barza alba
barza alba
barza alba

Berzele nu pareau sa aiba vreo problema si isi gaseau usor hrana asa cum se vede in imaginile urmatoare:

barza alba

La cateva sute de metri distanta de mine, aproape de un grup de starci cenusii, este o prezenta si mai spectaculoasa - o barza neagra:

barza neagra

Doua berze albe si o barza neagra in mijlocul iernii, dupa 2 saptamani de ger siberian, mai rar. Sunt o aparitie inedita, spectaculoasa. Iata ca pot supravietui si in conditii vitrege. Daca au ramas pana acum, nu mai pleaca in tarile calde.
Umbrite de aceasta aparitie mai sunt si alte specii de pasari comune pentru perioada asta: starci cenusii, egrete mari, becatine, pescarusi, rate...etc. Este si un califar alb, o specie pe care o vedem mai rar atat de aproape de Bucuresti. O sa postez cateva poze si cu acestea: becatine
califar alb
egreta mare
pescarus razator O iesire reusita. Sunt fericit ca natura imi ofera in permanenta suprize, ca am reusit sa pozez berze "pe zapada".

2 comentarii:

  1. si eu sunt fericita ca ai reusit sa le pozezi si sa ni le arati si noua, ne-ai bucurat ochii si sufletul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru comentariu, Cristina !
    Salutari, toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere