Desi titlul este o exagerare, pot spune ca in ultima perioada am intalnit tot mai des diferite specii exotice care nu ar trebui sa existe in mediul natural de la noi din tara. Cea mai probabila explicatie este aceea ca proprietarii, plictisiti de animalele lor exotice, le elibereaza crezand ca astfel au facut un mare bine si si-au rezolvat si problema lor. In realitate aceste specii exotice pot provoca adevarate dezastre in randul speciilor autohtone.
Lumea animalelor nu functioneaza intocmai ca societatea umana si de cele mai multe ori cel mai puternic il elimina pe cel mai slab. Daca se intampla ca specia exotica sa fie mai rezistenta si mai puternica decat corespondentul ei din lantul trofic autohton, atunci cu siguranta o va elimina si ii valua locul. Acest lucru este valabil pentru toate categoriile de animale : mamifere, pasari, pesti, reptile, insecte. In UE exista legi care interzic comercializarea de animale exotice care ar putea deveni invazive. Aceste legi ar trebui sa functioneze si la noi insa sunt total neglijate.
Imi vin in minte acum doua accidente celebre care au dus la perturbarea grava a ecosistemelor din zonele respective. In 1935 au fost aduse in Australia cateva exemplare de broasca de trestie care au fost eliberate. Ele ar fi trebuit sa combata insectele de pe plantatiile de trestie, lucru care insa nu s-a intamplat. Cum in Australia pradatorii lor naturali lipseau cu desavarsire iar zona era foarte propice pentru dezvoltarea a urmat o invazie a broastelor de trestie careia autoritatile nu stiu cum sa ii faca fata. Broasca de trestie este o specie foarte otravitoare si animalele care o consuma ( pesti, reptile, pasari ) sfarsesc tragic.
Proprietarii de crescatorii de peste din SUA s-au gandit ca nu ar fi rau daca si-ar popula crescatoriile cu crap asiatic pentru a scapa de alge si pentru ca apa sa fie mai curata. De aceasta data pestii s-au achitat foarte bine de sarcina si pentru o perioada totul a fost in regula. Insa, in urma unor inundatii catastrofale, digurile crescatoriilor au cedat iar crapul asiatic a ajuns in raurile americane. Crapul asiatic se hraneste cu plancton si afecteaza ecosistemele in care este introdus chiar de la baza. Mai mult decat atat este foarte prolific si ajunge la dimensiuni foarte mari ( 45 kg). Pentru ca in SUA carnea acestui peste nu este apreciata si deci nu este nici pescuit, a urmat o invazie a crapului asiatic care ameninta acum Marile Lacuri. In zonele in care crapul asiatic s-a inmultit excesiv aproape ca au disparut speciile de pesti indigene si odata cu ele si industria de pescuit adiacenta.
Tot in SUA, autoritatile se confrunta cu probleme grave in statul Florida, in special in mlastinile din Everglades unde diferite specii de pitoni s-au adaptat foarte bine si provoaca pagube insemnate fanei locale, de multe ori chiar unor specii rare. Deja sunt capturate exemplare cu dimensiuni si greutati record. Tot in aceste mlastini s-au adaptat foarte bine diferite specii de varani, in special varanul de Nil. Tot in Everglades, autoritatile se confrunta cu o invazie a unei specii hibride de mistret, rezultat din incrucisarea mistretului cu specii de porc domestic. Specia rezultata se pare ca este foarte bine adaptata mediului si are o rata de inmultire foarte ridicata.
In momentul de fata, Statele Unite sunt cele mai afectate de invazii ale speciilor exotice din cauza faptului ca este foarte bine dezvoltat comertul cu astfel de animale care, de multe ori, ajung in mod voit sau accidental in mediul natural.
Cazurile prezentate mai sus sunt poate cele mai grave si mai mediatizate insa astfel de accidente ecologice dar poate cu un impact mai mic asupra biodiversitatii se intampla pe toate continentele. Daca vrem sa ne pastram intacte speciile autohtone este bine ca si noi sa acordam o atentia mai mare asupra pericolului pe care il reprezinta speciile exotice invazive.
Mai jos atasez cateva fotografii cu specii de animale care nu ar fi trebuit sa existe in mediul natural din tara noastra.
- paun femela intr-o padure din jud. Galati
- Veverita sud-americana - in Anglia se duce o puternica batalie pentru a scapa de expansiunea aceste specii in detrimentul veveritei autohtone.
- Testoasa de Florida - este o specie de broasca testoasa care se pare ca este bine adaptata in unele balti din tara
- perus intr-un parc din Bucuresti
- cred ca este vorba de Micul Alexander - parc din Bucuresti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu