"Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos. "

joi, 15 septembrie 2011

Pasarile de pe baltile din Bucuresti

Intr-un articol precedent am scris despre pasarile care traiesc in campiile din jurul Bucurestiului:
Pasarile de pe campiile din jurul Bucurestiului
Aici o sa enumar si o sa prezint principalele specii de pasari care traiesc pe baltile din Bucuresti sau din imediata lui vecinatate (aproape de centura). Prezentarile vor fi tot din perspectiva fotografului. Voi posta si poze, toate facute facute in zona mentionata.

Bucurestiul are o salba bogata de balti si canale care atrag o fauna bogata. Pentru pozat am preferat in special baltile/lacurile din Sisesti, Chitila, Pantelimon, Parcul Herastrau, Parcul Carol, Parcul IOR, Mogosoaia.

Cele mai interesante sunt cele care au vegetatie bogata (stuf, papura, nuferi...etc) pentru ca atrag specii rare si e locul unde animalele au conditii excelente de reproducere. Balta din Chitila este singura balta din cele vizitate de mine, care are zone imense acoperite cu nuferi. Seamana cu unele lacuri din Delta Dunarii.
Lacurile din parcuri sunt mai putin interesante vara. Iarna insa, ofera adapost pentru multe specii de pasari, multe dintre ele fiind doar oaspeti de iarna.

O sa deschid lista cu una din cele mai spectaculoase pasari din punctul meu de vedere, starcul de noapte. E o placere sa il privesti si sa il fotografiezi in timp ce vaneaza. Pozele sunt facute pe balta din Chitila.

starcul de noapte

starcul de noapte

O aparitie foarte frumoasa este si starcul mic. Des intalnit pe baltile unde exista stufaris. Sta de regula agatat de batul de stuf, asteptand venirea prazii. Un moment foarte frumos de imortalizat. E un vanator foarte iscusit. In general este prudent si nu te lasa sa te apropii prea mult. Au fost exemplare care au stat la pozat. Sunt mult mai usor de pozat juvenilii.
Poza este facuta pe balta din Chitila. In imagine se pot observa nuferii de care vorbeam mai sus.

starc pitic

Ceva mai rar este starcul galben. Pana acum nu am vazut pui sau juvenili de starc galben; probabil ca nu are conditii bune de inmultire aici, doar se hraneste pe baltile din zona. Poza e facuta pe balta din Sisesti.

starcul galben

Ultima specie de starc pe care am vazut-o si pozat-o in zona este starcul cenusiu. Uneori starcul cenusiu ramane si iarna, anotimp in care are un colorit special. O sa postez o poza cu el facuta iarna in Herastrau.

starcul cenusiu

Pe baltile unde este mult stuf, traiesc mai multe specii de lacar.
Lacarul mare (pozat pe Balta din Sisesti) :

lacarul mare

Lacarul de stuf (pozat pe Balta din Sisesti):
lacarul de stuf

Aici mai traiesc si alte specii de lacar sau specii similare, precum stufarica. Sunt greu de pozat din cauza ca stau ascunse in stuf aproape tot timpul. Stufarica are obiciul sa se strecoare printre tulpinile de stuf, nefiing descoperita in niciun moment.

Foarte prospera pe baltile din Bucuresti este gainusa de balta. E foarte usor de pozat pe balta din Chitila, acolo unde vegetatia nu obtureaza prea mult campul vizual.

gainusa de balta

E o incantare sa urmaresc si sa pozez puii de gainusa de balta. In Chitila obisnuiesc sa mearga pe frunzele nuferilor oferind unchiuri foarte bune de pozat.

pui de gainusa de balta

Peste tot unde exista apa si vegetatie, sunt si codobaturi. Extrem de numeroase sunt codobaturile galbene; cele albe sunt mai rare.

Codobatura galbena pe Balta din Sisesti :



Codobatura alba pe Balta din Sisesti :



Lisita a devenit o pasare aproape banala. Traieste in numar mare pe toate baltile de la periferia orasului si le paraseste toamna tarziu. Scoate cateva serii de pui pe an. Asta inseamna ca tot timpul exista pui de lisita naivi si usor de pozat.

O sa postez o poza cu un juvenil de lisita facuta pe balta din Sisesti :
juvenil de lisita

Si aici o poza cu un pui de lisita pozat tot in Sisesti:
pui de lisita

Chirighita cu obrazul alb e foarte activa, da intruna ture baltii in cautarea prazii. Devine un pic agresiva daca isi simte amenintat teritoriul, moment in care poate fi pozata foarte de aproape :
chirighita cu obraz alb

Aici un pui de chirighita:
pui de chirighita

Pozez frecvent si egrete mici. Sunt uneori chiar si pe camp, in tranzit.
Aici o poza facuta pe Balta din Sisesti:
egreta mica


Am vazut corcodei mici aproape peste tot, inclusiv in Herastrau. E singura specie de corcodel vazuta si pozata de mine in Bucuresti. Am vazut insa si poze cu corcodelul cu gat negru facute pe Lacul Vacaresti.
O poza cu corcodelul mic facuta in Chitila :
corcodelul mic

Oriunde exista apa, apare si rata mare. Am vazut-o si pe camp, si pe lacurile din oras, si pe baltile de la periferie.
Anul asta au fost cateva pe Balta dn Sisesti. Au facut pui care au ajuns cu bine la maturitate.

rata cu pui

Aici o poza cu rate mari iarna in Herastrau :
rata mare

Baltile sunt pline de suprize. Intotdeauna apar oaspeti supriza : fluierari, prundarasi, diverse specii de rate, pescarusi albastri...etc.
De exemplu pe Balta din Sisesti a venit pentru cateva zile anul asta, in primavara, o rata caraitoare. E singura data cand am vazut o astfel de rata aici in zona.
rata caraitoare

In sezonul rece vin oaspetii de iarna in special pe lacurile din parcuri unde e ceva mai cald : rate mici, cormorani, fluierari, becatine, pescarusi.
O poza cu o rata mica si cu un fluierar de zavoi facuta in Herastrau, iarna :
fluiera rata mica

O becatina pozata tot in Herastrau, iarna :
becatina

Pe langa pasari, mai traiesc si cateva specii interesante de animale pe baltile din Bucuresti.
Foarte des confundat cu banalul sobolan, este bizamul. De multe ori se intampla sa stau nemiscat langa marginea apei iar bizamul foarte aproape, numa' bun de pozat. Cred ca are vederea foarte slaba. Daca stai nemiscat, nu te vede. Poza e facuta in Chitila :
bizamul

Ador sa pozez serpii de apa in timp ce-si inghit prada. Sa suprinzi astfel de momente e o chestiune de noroc. Umbla vorba ca sarpele odata ce incepe sa inghita prada, nu mai fuge. Este fals. Am ratat super poze crezand adevarata vorba asta. Poate sa scuipe prada sau sa fuga cu tot cu prada. Sunt patit.
Poza facuta pe Balta din Sisesti :
sarpele de apa

Broastele testoase de apa ies frecvent sa se incalzeasca in bataia soarelui. In ciuda aparentelor, sunt destul de vigilente. Se scufunda in apa imediat ce te-ai apropiat de ele. Mai jos este o broasca testoasa de apa, iesita la soare pe malul apei din Sisesti.
broasca testoasa de apa

Sunt multe motive ca sa bat un drum lung pana in Delta pentru pozat. In acelasi timp nu ma plictisesc nici aici, in Bucuresti. E forfota mare pe baltile din capitala. Dupa cum se vede mai sus, am ce poza si aici. E multa lume care are senzatia ca astfel de animale traiesc doar in zone salbatice precum Delta. Nimic mai gresit. Ele traiesc in preajma noastra, numai ca de cele mai multe ori nu le observam. Trebuie un ochi antrenat pentru asta.

Detalii despre pasarile fotografiate se gasesc aici :
Animale Salbatice Romania

miercuri, 14 septembrie 2011

Invazia speciilor exotice

Desi titlul este o exagerare, pot spune ca in ultima perioada am intalnit tot mai des diferite specii exotice care nu ar trebui sa existe in mediul natural de la noi din tara. Cea mai probabila explicatie este aceea ca proprietarii, plictisiti de animalele lor exotice, le elibereaza crezand ca astfel au facut un mare bine si si-au rezolvat si problema lor. In realitate aceste specii exotice pot provoca adevarate dezastre in randul speciilor autohtone.

Lumea animalelor nu functioneaza intocmai ca societatea umana si de cele mai multe ori cel mai puternic il elimina pe cel mai slab. Daca se intampla ca specia exotica sa fie mai rezistenta si mai puternica decat corespondentul ei din lantul trofic autohton, atunci cu siguranta o va elimina si ii valua locul. Acest lucru este valabil pentru toate categoriile de animale : mamifere, pasari, pesti, reptile, insecte. In UE exista legi care interzic comercializarea de animale exotice care ar putea deveni invazive. Aceste legi ar trebui sa functioneze si la noi insa sunt total neglijate.

Imi vin in minte acum doua accidente celebre care au dus la perturbarea grava a ecosistemelor din zonele respective. In 1935 au fost aduse in Australia cateva exemplare de broasca de trestie care au fost eliberate. Ele ar fi trebuit sa combata insectele de pe plantatiile de trestie, lucru care insa nu s-a intamplat. Cum in Australia pradatorii lor naturali lipseau cu desavarsire iar zona era foarte propice pentru dezvoltarea a urmat o invazie a broastelor de trestie careia autoritatile nu stiu cum sa ii faca fata. Broasca de trestie este o specie foarte otravitoare si animalele care o consuma ( pesti, reptile, pasari ) sfarsesc tragic.

Proprietarii de crescatorii de peste din SUA s-au gandit ca nu ar fi rau daca si-ar popula crescatoriile cu crap asiatic pentru a scapa de alge si pentru ca apa sa fie mai curata. De aceasta data pestii s-au achitat foarte bine de sarcina si pentru o perioada totul a fost in regula. Insa, in urma unor inundatii catastrofale, digurile crescatoriilor au cedat iar crapul asiatic a ajuns in raurile americane. Crapul asiatic se hraneste cu plancton si afecteaza ecosistemele in care este introdus chiar de la baza. Mai mult decat atat este foarte prolific si ajunge la dimensiuni foarte mari ( 45 kg). Pentru ca in SUA carnea acestui peste nu este apreciata si deci nu este nici pescuit, a urmat o invazie a crapului asiatic care ameninta acum Marile Lacuri. In zonele in care crapul asiatic s-a inmultit excesiv aproape ca au disparut speciile de pesti indigene si odata cu ele si industria de pescuit adiacenta.

Tot in SUA, autoritatile se confrunta cu probleme grave in statul Florida, in special in mlastinile din Everglades unde diferite specii de pitoni s-au adaptat foarte bine si provoaca pagube insemnate fanei locale, de multe ori chiar unor specii rare. Deja sunt capturate exemplare cu dimensiuni si greutati record. Tot in aceste mlastini s-au adaptat foarte bine diferite specii de varani, in special varanul de Nil. Tot in Everglades, autoritatile se confrunta cu o invazie a unei specii hibride de mistret, rezultat din incrucisarea mistretului cu specii de porc domestic. Specia rezultata se pare ca este foarte bine adaptata mediului si are o rata de inmultire foarte ridicata.
In momentul de fata, Statele Unite sunt cele mai afectate de invazii ale speciilor exotice din cauza faptului ca este foarte bine dezvoltat comertul cu astfel de animale care, de multe ori, ajung in mod voit sau accidental in mediul natural.

Cazurile prezentate mai sus sunt poate cele mai grave si mai mediatizate insa astfel de accidente ecologice dar poate cu un impact mai mic asupra biodiversitatii se intampla pe toate continentele. Daca vrem sa ne pastram intacte speciile autohtone este bine ca si noi sa acordam o atentia mai mare asupra pericolului pe care il reprezinta speciile exotice invazive.

Mai jos atasez cateva fotografii cu specii de animale care nu ar fi trebuit sa existe in mediul natural din tara noastra.

- paun femela intr-o padure din jud. Galati


- Veverita sud-americana - in Anglia se duce o puternica batalie pentru a scapa de expansiunea aceste specii in detrimentul veveritei autohtone.

- Testoasa de Florida - este o specie de broasca testoasa care se pare ca este bine adaptata in unele balti din tara

- perus intr-un parc din Bucuresti

- cred ca este vorba de Micul Alexander - parc din Bucuresti