"Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos. "

duminică, 9 octombrie 2011

PUI DE PASARI SALBATICE

A mai trecut o vara, a venit toamna cu vreme inchisa si ploioasa. Am iesit in weekend la pozat pe o balta din apropiere. Nu am vazut decat lisite, rate si corcodei mici. Multe din pasari au migrat deja catre zone mai calde; au mai ramas putine specii de pasari. Daca nu ma insel unele mai curajoase, isi cresc acum ultimele serii de pui.

Lisitele scot mai multe serii de pui pe parcursul unui an. Ultima serie de pui creste si se maturizeaza toamna tarziu. Lisita e destul de prudenta. De regula se retrage cu puii intr-un loc mai sigur imediat ce simte prezenta omului. Puii singuratici, aflati departe de privirea atenta a mamei, sunt mult mai usor de pozat.

Un pui de lisita de cateva zile

pui de lisita

pui de lisita

Un pui de lisita de cateva saptamani :
pui de lisita

pui de lisita



Si in sfarsit un juvenil de lisita:

lisita juvenil


Pe una din baltile mici din Bucuresti, cateva rate au decis sa cuibareasca anul acesta. Au ales o balta unde vin foarte multi pescari si pe unde misuna caini vagabonzi. M-am temut ca vor avea probleme din cauza asta, ca nu vor avea suficient de mult timp si liniste ca sa-si hraneasca puii sau ca vor avea probleme din cauza cainilor. Am fost fericit sa vad ca duzinele de pui de rata au ajuns la maturitate. Ratele au facut o alegere castigatoare.

Pui de rata:
pui de rata

pui de rata

pui de rata

pui de rata


Balta din Chitila este un paradis pentru Chirighite. Am vazut multi pui de chirighita asteptand pe frunzele de nufar si cerand mancare cu tipete stridente.

Pui de chirighita:

pui de chirighita

pui de chirighita


Gainusa de balta poate fi gasita pe orice ochi de balta care are ceva vegetatie. Foarte prudenta, se ascunde in vegetatie la cel mai mic pericol. Balta din Chitila e locul ideal unde se pot poza puii de gainusa de balta. Foarte des am vazut pui de gainusa de balta pasind pe frunzele de nufar si oferind unghiuri bune de pozat.

Pui de gainusa de balta:

pui de gainusa de balta

pui de gainusa de balta

pui de gainusa de balta

pui de gainusa de balta


In iesirile mele din vara asta din Delta si de la Dumbravita, am vazut si pozat corcodelul mare cu pui. Tolereaza usor prezenta omului, nu e foarte greu sa te apropii de el.

Pui de corcodel mare:

pui de corcodel mare

pui de corcodel mare

pui de corcodel mare


Aproape pe toate baltile din Bucuresti este prezent corcodelul mic. Cea mai buna tehnica de pozat este sa-l vezi de la distanta, sa astepti sa se scufunde si in timpul cat sta la fund sa te apropii cat mai mult de el (sau de mal). Cand a iesit la suprafata, cateva poze rapid.

Pui de corcodel mic:

pui de corcodel mic

pui de corcodel mic

Pe Balta Saturn, foarte aproape de malul marii, am avut ocazia sa fotografiez pe indelete lebede cu pui.
Pui de lebada:

pui de lebada

pui de lebada

pui de lebada


Pui de rata cu ciuf pozati undeva prin Delta:

pui de rata cu ciuf


In multe locuri pe unde am fost in vara asta, cuiburi de berze asezate in varful stalpilor de electricitate. M-am oprit in multe locuri sa le pozez.
Pui de barza:

pui de barza

pui de barza


Pui de potarniche am vazut doar de trei ori anul asta. De doua ori am fost prea departe. O singura data am fost suficient de aproape; din nefericire am avut contra-lumina.
Pui de potarniche:

pui de potarniche


Multi nagati pe campiile de langa Bucuresti. Puii am reusit sa-i vad si sa-i fotografiez abia spre sfarsitul verii cand erau deja juvenili. A fost vegetatie uriasa din cauza ploilor. Au avut unde sa se ascunda.

Pui de nagat:

pui de nagat

duminică, 2 octombrie 2011

Fauna din zona litoralului marii negre

Pentru iubitorii de fotografie de animale salbatice, zona litoralului Marii Negre ofera multe obiective interesante, medii propice pentru multe vietuitoare, in special pentru pasari. Exceptand perioada sezonului estival cand litoralul se umple de "civilizatie", multe din zonele de aici sunt aproape pustii, locuri ideale pentru vietuitoarele de aici.

In zona Marii Negre am vazut foarte multi cormorani fie in zbor, fie pe stabilopozii de pe mal sau din larg, fie scufundu-se si cautand mancare. Poza asta e facuta la Mamaia, in zona stabilopozilor din apa (cam la 100 m de mal).

cormorani pe stabilopozi

Pe malul marii sau in apa, apar tot timpul oaspeti supriza : fluierari, pescarusi albastri, nisipari, scoicari, ferastrasi, fugaci, prudarasi de saratura, corcodei, rate venite din nord. Sunt multe balti cu apa dulce langa mare si de multe ori pasari specifice unui astfel de mediu (cu apa dulce) ajung sa fie vazute si pe mare.
In primavara am vazut in apa marii multi corcodei cu gatul negru, chiar in Portul Tomis din Constanta. Pun un exemplar pozat de mine atunci:

corcodelul cu gat negru in apa marii

Tot atunci am pozat si un fluierar de munte care-si cauta hrana pe malul marii :
fluierar de munte pe malul marii

La mamaia, pe plaja, am vazut un roi de drepnele negre. Pot fi vazute cam peste tot de-a lungul litoralului. La fel si lastunii si randunicile.

drepneaua neagra


Techirghiolul este tot timpul anului interesant dpdv faunistic. Mai jos un film cu toate speciile de pasari pe care le-am pozat si filmat in timpul unei iesiri foto:



In zona Sf. Gheorghe - Sulina, oferta faunistica a marii negre este si mai bogata : pelicani, egrete, lebede. O poza cu o egreta in apa marii, chiar in locul unde se varsa bratul Sf.Gheorghe in mare.
egreta mica

Sunt de mentionat si cateva specii de pescarus, chirighite. Sunt deja banale pentru zona asta. Postez o poza facuta pe malul marii :
pescarus

Mult mai interesante mi s-au parut baltile de apa dulce imediat de langa mare.
De exemplu Balta Saturn, situata intre statiunile Venus si Saturn, adaposteste specii de animale precum : cormorani, lebede, starci cenusii, starci rosii, starci pitici, starci galbeni, fluierari, lisite, rate mari, gainuse de balta, serpi de apa, bizami.
Marginea estica a baltii este despartita de plaja doar de soseaua care uneste Venus de Saturn. Postez cateva poze facute acolo.

lebada cu pui

lebada in zbor

Balta Saturn



Lacul Tatlageac este foarte aproape de statiunea Olimp, un paradis al pasarilor salbatice. Egrete mici, starci cenusii, rosii, de noapte, galbeni, pitici, fluierari de munte, fluierari de mlastina, fluierari negri, prudarasi gulerati, pescarusi albastri, becatine, gainuse de balta, lisite, mai multe specii de pescarusi, chirighite, asta am vazut in cele cateva ore cat am stat acolo, dar e posibil ca lista sa fie mult mai lunga. Zona din jurul baltii, este una tipic dobrogeana din toate punctele de vedere (vegetatie, fauna). Am vazut acolo dumbravence, prigorii, turturele, sfrancioci rosiatici, vanturei rosii. E fantastic locul asta. Nicio ora petrecuta aici nu este o ora pierduta. Nu ai cum sa nu gasesti ceva de pozat.
Eu am iesit in zona lacului de langa drumul european care uneste statiunile, nu in zona de langa mare.
Pun niste poze facute in zona Lacului Tatlageac:

fluierar de munte


fluierar negru


fluierar de mlastina

turturica

Pe timp de iarna, lacurile de langa litoral : Techirghiol, Tabacariei, Neptun, Siutghiol...etc, aduna multe specii de pasari de balta precum califari albi, lisite, cormorani, fierastrasi, rate cu mot, rate cu ciuf, rate cu cap castaniu, rate pestrite, rate mari, lebede, starci.

Din motive de spatiu, nu mai postez aici poze cu aceste specii de pasari.
Pozele sunt postate intr-un nou articol :
IARNA LA POZAT RATE PE TECHIRGHIOL

Surprinzator, zona litoralului Marii Negre s-a dovedit a avea o fauna bogata, un loc in care merita sa mergi special pentru pozat. O iesire pe lacul Tatlageac ar putea fi mult mai productiva decat o obositoate si costisitoare iesire in Delta. Intr-un loc cu o suprafata redusa, traiesc atat de multe specii de pasari incat succesul la fotografiat e aproape garantat.

Informatii despre speciile de pasari fotografiate gasiti aici:
www.animale-salbatice.ro